Kampkrant 2016

Zaterdag 16 juli 

Vandaag  was het weer zo ver, Novinka-kamp 2016 ging van start. Het thema van dit jaar is “Verkeer”.

Op de weg naar de Christina hoeve ontstonden al vroeg op de dag files. Eerst de leiding die al vroeg op pad was en daarna de auto’s, busjes en bussen met kinderen veroorzaakten een enorme drukte op de route. Gelukkig waren er genoeg verkeersagenten om alles in goede banen te leiden. Henk, Hennie en Lenette hadden er kennelijk zo veel zin in, dat zij veel te vroeg op de Christinahoeve waren. De rest van de leiding was wel keurig op tijd! Behalve Jeannette die had onderweg pech met de auto.

Omdat het thema Verkeer was hebben we rondom de Christinahoeve een flink aantal verkeersborden opgehangen. Mogelijk is Hattem hierdoor helemaal ontregeld omdat daar bijna geen enkel verkeersbord meer hangt. Maar dat maakt ons niet uit, we komen daar toch deze week niet. Behalve dan de keukenploeg die voor de dagelijkse boodschappen zorgt.

Om 15.30 kwamen de eerste kinderen aan bij het kamphuis en al snel ontstond er een file voor de Christinahoeve door fout geparkeerde bussen en auto’s. De kinderen waren blij om elkaar weer te zien en sommigen wisten nog precies de weg te vinden naar hun kamer.

Dit jaar gaan er wel 35 kinderen mee waaronder 9 nieuwe kinderen. Er is ook een herintreder namelijk Francesco. Het team van de leiding is ook aangevuld met 2 nieuwe mensen: Hennie en Lenette.

Toen alle ouders/verzorgers weer waren vertrokken gingen we eten. Lekker aardappeltjes, boontjes, een hamburger met gebakken uitjes en champignons. De keukenploeg had als extraatje voor een lekkere frisse salade gezorgd.

Na de maaltijd hebben we een fijne boswandeling gemaakt, voor de nieuwelingen een goed moment om de prachtige omgeving te verkennen.  Daarna ging iedereen lekker onder de klamme wol. Naar het schijnt was Luc vergeten dat hij moest slapen en lachte hij ’s nachts de hele gang wakker.

De nachtdienst wordt gedaan door Petra en Sietse.

___________________________________________________________________________________________________

Zondag 17 juli 

Vanochtend  zat iedereen keurig op tijd aan het ontbijt. Voor 1 iemand was het wel een hele speciale ochtend en dat was Isabella. Zij is namelijk vandaag 15 jaar geworden. Jildou, Jeannette en Marieke hebben Isabella wakker gezongen met het lang zal ze leven. Tijdens het ontbijt hebben wij dit met z’n allen nog eens over gedaan. Isabella werd verwend met een paar leuke kadootjes.

 

In de loop van de ochtend was er de mogelijkheid om te knutselen of samen een mooie tipi of hut te bouwen. De jongens waren vooral bezig met hout verzamelen en huttenbouw. De meiden hadden de overhand in de knutselgroep.

           

De nachtdienst had een poging gedaan om het zwembad op te zetten. Echter heel stevig stond dit niet en tijdens de lunch liep het bad dan ook spontaan leeg, maar gelukkig staat het bad nu als een huis. Jessica en Sietse hebben het niet geheel vrijwillig (ze hadden hun kleren nog aan) al even getest. Hopelijk kunnen we hier van de week nog lekker in zwemmen.

Na een heerlijke lunch was er weer een rustuurtje. Echter niet voor iedereen was het een uurtje, Abeer was bezig met een winterslaap leek het wel en moest 3x wakker gemaakt worden. Na het rustuurtje trakteerde onze jarige Isabella op een zakje chips, dat ging er lekker in.

Onder leiding van Marieke en Jildous hebben we een nieuw dansje geleerd over een helikopter. Wij moeten een ieder ook een compliment gegeven, het dansje van cowboys en indianen van vorig jaar bleken jullie ook nog allemaal goed te kennen. We sloten af met Tsunami !!!

Na het eten van een heerlijke macaroni, bereid door de keuken crew, werd het journaal gepresenteerd door Joris en Marieke. Het einde van het journaal bestaat altijd uit de zogenaamde Wist-U-Datjes. Deze worden altijd door de kinderen zelf geschreven en ingediend bij de journaallezers. Een kleine greep hieruit: Isabella en Emiel hebben een voetenbad gekregen van Jeannette en Joël heeft bijna €500 euro voor Novinka opgehaald door het opzetten van een Crowdfundingactie. Ook een vast onderdeel van de avond is het welbekende vlaspel, waarbij de deelnemers (leiding) allerlei vragen moeten beantwoorden. Na een spannende vragenronde kreeg Annelie de bak vla door haar mooie blonde krullen. Dit was weer lachen gieren en brullen voor de kinderen. De avond is afgesloten met een spetterende disco georganiseerd door Jaap Jan.

 

De nachtdienst wordt gedaan door Jessica en Peter

___________________________________________________________________________________________________

Maandag 18 juli

Iedereen heeft de afgelopen nacht heerlijk geslapen. Dit was ook wel nodig na de geweldige disco van gisteravond, waar DJ Jaap Jan allerlei bekende nummers heeft gedraaid en iedereen zich het zweet op het voorhoofd heeft gedanst.

Ook vandaag hadden we weer een jarige in ons midden. Hennie is 47 jaar geworden en na het ontbijt hebben we allemaal uit volle borst ‘Lang zal hij leven’ voor hem gezongen. De nachtdienst had zijn stoel mooi versierd en van ons allemaal heeft hij een mooi kado gekregen.

Na de koffie was het tijd om vakantiekaartjes te versturen. In het postkantoor waren hele mooie kaarten te koop, die de kinderen konden versturen naar de papa’s en mama’s, opa’s en oma’s en vriendjes en vriendinnetjes. Er zijn weer heel veel kaarten verstuurd vanuit het mooie Hattem.

Nadat het postkantoor weer gesloten was, ging het zwembad open. De kinderen stonden al te popelen om erin te springen, Het water was wel een beetje koud, maar daar hadden ze helemaal geen last van. Onder leiding van de jarige badmeester Hennie is er lekker gespetterd en geplonsd. Omdat het de hele week nog heel mooi weer blijft, zijn er twee zwembaden bijgekocht. Zo kan iedereen de komende dagen lekker afkoelen in het zwembad. Badmeester Hennie krijgt het heel druk deze week.

Nadat we heerlijk hebben geluncht was het tijd voor het rustuurtje. De kinderen die wakker zijn gebleven hebben gekeken naar de Lego Movie.

Toen iedereen weer was uitgerust moesten we gaan speuren in het bos. Wendy, Bianca en Jelle hadden een mooie speurtocht uitgezet. We moesten in het bos allemaal verkeersborden zoeken en vragen beantwoorden die allemaal over het verkeer gingen. Het is maar goed dat de leiding nu geen rijexamen hoeft te doen, want de kinderen wisten meer antwoorden dan de volwassenen.

Toen we aankwamen na de speurtocht was de barbecue al aangestoken door leden van de Frisia Loge. We konden in het bos de worstjes al ruiken. Hamburgers, satéstokjes, salades en stokbrood waren er in overvloed. De kinderen hadden gelukkig ook nog een gaatje voor het ijsje.

Na het eten en het Novinka journaal was het weer tijd voor het vlaspel. Omdat Hennie jarig was, mocht hij nog een keer meedoen. Deze keer kreeg Sietze de hele bak vla over zijn hoofd.

Het was weer een heerlijke dag met lekker weer!

De nachtdienst wordt gedaan door Jeanette en André

___________________________________________________________________________________________________

Dinsdag 19 Juli 

Vandaag mochten we vroeg uit bed, want het dagje dierentuin stond op de planning. Na het ontbijt even snel tandenpoetsen, plassen en hup de bus in. Met al die rolstoelen was het weer een hele operatie maar de buschauffeurs hadden het snel voor elkaar. Rond 10:15 reden we dan, op weg naar Ouwehands dierenpark.

Eenmaal in het dierenpark hebben we groepjes gemaakt en zijn we het park ingegaan. De lunchpakketten vielen goed in de smaak en werden veelal tijdens het lopen/rijden naar binnen gewerkt. Eerst gingen we verschillende dieren bekijken. Er was zelfs een aap die zich verstopte onder een emmer. Ook kreeg Wesley S bijna een kus van de giraffe. Verder hebben we nog leeuwen, olifanten, kamelen, ijsberen, flamingo’s, slangen en mooie vissen gezien. Er waren verschillende shows, er ging een groepje naar de zeeleeuwen show en anderen naar de Bamboo Bill Show. Andere kinderen hebben heerlijk op het gras in de schaduw gelegen. Na de shows zochten de meeste groepjes verkoeling bij het water in het park om even heerlijk te spelen.

Om kwart voor 4 gingen we weer verzamelen om richting de bus te gaan, die bracht ons terug naar de Christinahoeve. Eenmaal op het kamp aangekomen konden we lekker nog even spelen voordat we konden eten. We hebben heerlijk chinees gegeten. Het was een top dag!!

Na de maaltijd was het weer tijd voor het Journaal en natuurlijk het “vla-spel”. Dit keer was de regie overgenomen door Wendy en Jelle zodat Jo-an en Joris als gelukkige deelnemers mee deden. Er mag wel gezegd worden dat Ron, Petra, Jo-an, Joris en Andre veel van de vragen van Wendy goed wisten te beantwoorden. Dit maakte de ronde erg spannend. Uiteindelijk was de goed gevulde bak met vla voor de vaste Vla-gooier van Novinka: Joris. Eindelijk gerechtigheid voor alle mensen die hij een bak vla over het hoofd gegooid heeft.

De nachtdienst wordt gedaan door Annelie en Sjoerd

___________________________________________________________________________________________________

Woensdag 20 Juli 

Warm, warm, warm.

Vanochtend mochten we uitslapen en daarna hebben we weer heerlijk ontbeten. In verband met het warme weer zijn we niet naar de snelweg gegaan om te zwaaien naar de vrachtauto’s. In plaats daarvan zijn we lekker gaan zwemmen. Gelukkig zijn er drie zwembaden, dus er was plek genoeg. De kinderen hebben zitten ravotten, hebben met water gegooid en elkaar lekker omgeduwd in het water. André pakte ook nog de brandslang en het leek even alsof het regende, maar hij spoot gewoon de leiding nat. Gelukkig scheen de zon volop en was iedereen weer snel droog.

Omdat niet iedereen zin had om te zwemmen, zijn er ook kinderen gaan wandelen met de leiding. Helaas wist de leiding niet meer goed de weg terug, maar gelukkig waren ze nog wel op tijd voor de lunch. Aan de rand van de bos hebben we met elkaar gepicknickt. Er waren heerlijke warme kroketten en als toetje hebben we watermeloen gegeten.

Tijdens het rustuurtje hebben de kinderen gekeken naar de film ‘ Alvin and the chipmunks’  deel drie. Ook hebben een aantal kinderen boekjes gelezen.

Ook de middag stond weer in het teken van water en zwemmen.  Het was namelijk vandaag tropisch heet in Hattem. Omdat er ’s avonds een feestje was, hebben we voor het avondeten het Novinka journaal gepresenteerd en het Vlaspel gespeeld. Vandaag was Greelt voor de vijfde keer (in zes jaar tijd) de pineut. Hij kreeg weer alle vla over zich heen, hij krijgt ook altijd de moeilijke vragen!

De keukenploeg was de hele dag al aan het ploeteren in de warme keuken. Zij hebben wel 10 kilo aardappelen geschild, heel veel tomaten, komkommer en sla gesneden, worsten gebakken en lekker saus gemaakt voor over de bloemkool en de broccoli. Zo kreeg iedereen weer de nodige vitamientjes binnen. Als toetje kregen we een heerlijk ijsje.

In de avond was er feest. Jan Joost kwam voor ons optreden, de oud-leiding en familie van de leiding kwamen langs en ook de dames van de Lady Circle Sneek. Wie zijn dat en wat kwamen die doen zult u denken. Deze dames hebben in Sneek een groot feest georganiseerd (Midsummer Rooftop Party) . Met dat feest hebben ze ontzettend veel geld ingezameld voor een goed doel. En jullie raden het vast al dat goede doel is Novinka. We kregen maar liefst € 11.500, daarmee kan Novinka weer jaren vooruit en deze fantastische week blijven organiseren, nogmaals ontzettend bedankt!!!!!

Verder heeft iedereen de hele avond lekker gehost en meegezongen met de liedjes van Jan Joost. Zelfs Luc deed volop mee, liggend op zijn “eigen” douchebrancard. Gelukkig was er een pauze ingelast om te drinken, want het vochtgehalte moesten we wel weer op peil brengen na al het gezweet.

Door dit grote feest lagen de kinderen er veel later in dan de afgelopen dagen, maar gelukkig mogen ze morgen uitslapen dus was dat voor deze keer niet zo erg.

De nachtdienst wordt gedaan door Wendy en Abeer

___________________________________________________________________________________________________

Donderdag 21 Juli 

Vanmorgen was het wel iets later dan normaal, maar iedereen stond weer met zijn juiste been naast het bed. Het was een drukte van belang in de wasstraat, iedereen wilde op tijd zijn voor het fantastische ontbijt  dat elke dag weer klaar staat. Helaas, althans volgens sommige leiding, er moet wel zelf gesmeerd worden.

Na het ontbijt was het even ontspannen waarna de kinderen weer in actie mocht komen voor de spelletjes die Jelle, Jessica, Sietse en Abeer georganiseerd hadden. Het was natuurlijk geen verrassing dat hier veel water bij werd gebruikt. De waterballonnen waren niet aan te slepen. Ook het spel met blikken gooien en het water-vuur-spons-spel vielen goed in de smaak.

Uiteraard had de keukenploeg voor drinken en versnaperingen gezorgd. Al met al een geslaagde ochtend.

Na de lunch en het middagdutje of film was het tijd om de zwembroek en zwempakken aan te trekken. Badman Hennie gaf het startsignaal voor het trekken van een paar baantjes. Maar ja, in het Novinka-kamp kan het nooit normaal. Iedereen, werd in het water gekieperd, of je nu je zwemkleding of gewone kleren aan had. we moesten er allemaal aan geloven. Het was een dolle boel.

Tijdens het zwemfestijn stond de arme keukenploeg in een snikhete keuken gehaktballen te draaien, wel 100! Deze kregen we bij het avondeten samen met spinazie, salade, aardappelen en doperwten. Het was echter wel vreemd dat de doperwten op tafel stonden maar nauwelijks werden gegeten…. Later zou blijken waarom dat was, zo uit het niets kwamen er namelijk enkele  doperwten uit de lucht vallen en werden de schalen steeds leger.

Tijdens het Journaal was er een speciaal item gewijd aan Irene. Deze vrolijke meid is namelijk dit jaar voor het laatst mee op  kamp. Aan 8 mooie jaren komt nu een einde en hiervoor wilde zij ons bedanken. Alle kinderen en leiding kregen een mooi kadootje van haar. Wat ontzettend leuk, bedankt Irene!!!

De nachtdienst wordt gedaan door Jo-an en Ron

 

___________________________________________________________________________________________________

Deze keer begon de dag met regen. Al vanaf ’s ochtends een uur vijf, aldus de nachtdienst, is het begonnen te regenen. Wel lekker na zo’n week met warm weer maar iets minder voor de activiteit die ’s ochtends op het programma stond, het befaamde winkeltje. Maar voordat dat zover was moesten de kinderen eerst het bekende ochtendritueel door, opstaan, wassen, aankleden en ontbijten. Het viel op dat de vroegelingen, met name Giovanny, toch iets later dan normaal ons als leiding een goedemorgen wenste. Zo’n week begint bij de kinderen maar ook bij de leiding zijn tol te eisen en iedereen ligt voor zover mogelijk net even wat langer op zijn/haar bedje.

Na het ontbijt: opruimen, koffiedrinken, alles klaar zetten en toen het Winkeltje.  Alle portemonnees, beurzen en zelfs enveloppen waren leeggeschud om ook de laatste euro te vinden. Er waren diverse kraampjes gemaakt waar een aantal van de leiding hun best deden om de kinderen zoveel mogelijk te adviseren wat ze nou eigenlijk moesten kopen. Natuurlijk waren er ook kinderen die al heel snel hadden gezien wat ze wilden hebben en als een Max Verstappen langs de kraampjes raceten. Gelukkig was er ruim voldoende en zo kochten de kinderen kadootjes voor zichzelf maar werd er ook veel gekocht voor broers, zusjes, ouders, opa’s en oma’s of andere relaties. De winkelmanager deed goede zaken zoals achteraf bleek toen de kas werd opgemaakt.

Ook deze keer weer een voortreffelijke lunch en uiteraard even een rustuurtje om bij te komen van al dat shoppen. Na het rustuurtje alweer één van de vele tradities. Alle kinderen gingen samen in de grote zaal een spel spelen onder leiding van de jonge meiden (wel leiding hoor). Vroeger deden de grote jongens dat maar de jonge meiden hebben dit overgenomen. De rest van de leiding ging niet stil zitten te niksen maar begon alvast om alles op te ruimen. De gangen met slaapkamers en stapelbedden werden weer in orde gebracht en ook buiten werd al een en ander opgeruimd. Het is immers al weer de laatste dag en slapen voor de kinderen hoeft niet meer alleen nog een feestelijke afscheidsmaaltijd.

Het spel wat de jonge meiden hadden bedacht was “Levend Ganzenbord”, daarbij moesten vier groepen kinderen ganzenbord spelen en als ze op een bepaald vakje kwamen een opdracht uitvoeren. Uiteraard de bekende “ga zoveel plaatsen terug” maar ook puzzels, een schilderij uitbeelden en nog veel meer! Het was al met al een dolle boel waarbij de kinderen zich prima vermaakten.

Als bijna allerlaatste sloten we de week af met de welbekende Snackkar. Iedereen kon lekker aan de patat, kroket, frikadel e.d.. Volgens de directeur van de snackkar was er ontzettend goed gegeten en dat was ook logisch want het was allemaal super lekker.

Toen kwam dan bijna het moment van afscheid, Petra en Ron pakten de microfoon en bedankten ons allen, leiding en kinderen, voor de fantastische week die we hebben gehad. Daarna nog één keer met zijn allen het Novinka Lied, de Helikopter- en de Lasso Song en toen was de week dan ook echt voorbij. De eerste ouders waren inmiddels al gearriveerd en het grote afscheid nemen kon beginnen. Van de Ladies Circle Sneek, wat een stel!!!, kregen de kinderen ook nog allemaal een mooie rugzak met inhoud mee.

Nadat alle kinderen waren vertrokken en de tranen waren gedroogd ging de leiding nog even buiten zitten om gezellig na te praten over de mooie week. Daarna nog wat zaken opruimen en toen de bonte avond.

André, Henk en Sjoerd

Onder het genot van een hapje en een drankje werden de jubilarissen in het zonnetje gezet, werd er een spel gedaan, werden er liedjes gezongen en een mooi persoonlijk verhaal verteld. Al met al een fijne avond en een goed einde van het Novinka Kamp 2016.