We zijn er weer!


Eindelijk is het zover, onze Novinka kampweek gaat beginnen. ’s Middags komen we allemaal aan in een heerlijk zonnig Hattem. De Christinahoeve is aangekleed in het thema van deze week “Olympische Winterspelen”. Het ziet er allemaal prachtig uit. De zaal is versierd met ski’s, snowboards, echte professionele schaatspakken, prachtige foto’s en kerstversiering! Mede mogelijk gemaakt door PagaloTrade, bedankt!!
Vanaf een uur of 4 verschijnen de eerste auto’s en busjes op het parkeerterrein. Kinderen en leiding die al vele jaren met ons meegaan zijn heel blij om elkaar weer te zien. Natuurlijk zijn er dit jaar ook weer een paar nieuwe gezichten. Bij de leiding zijn dat; Marie Lies, Marijke, Nynke en Mangel. En er zijn ook 4 nieuwe kinderen; Bob, Juan, Max en Danny.

Als iedereen zijn spullen uitgepakt heeft en de bedden opgemaakt zijn, vertrekken de ouders en begeleiders na een kopje koffie weer naar huis. Het feest kan nu echt beginnen. We krijgen een lekkere maaltijd van de Keuken van Caatje, gebakken aardappeltjes, sperzieboontjes en een hamburger. Onze eigen keukenploeg maakte er nog een frisse salade bij .

Als de afwas weer gedaan is vertrekken we met elkaar voor een boswandeling. Het is warm en droog in het bos, dus tijdens de wandeling moet er flink geduwd worden door het mulle zand, stofhappen!

Thuisgekomen, want zo voelt het hier, nemen we nog iets te drinken, de eerste pakjes kaarten en spelletjes worden alweer tevoorschijn gehaald. Voor je het weet is het tijd om naar bed te gaan. Een fijne eerste dag!
Petra en Greelt verzorgen vannacht de nachtdienst!

 

 


Na een heerlijk nachtje slapen verschijnt iedereen om 9 uur fris en fruitig aan het ontbijt. Er worden druk boterhammen gesmeerd en het lekkere eitje, wat Petra en Greelt voor ons gekookt hebben, gaat er bij de meesten van ons wel in.
Het beloofd weer een prachtige dag te worden, dus iedereen heeft lekker de korte broek of een luchtig jurkje aangetrokken. Alle blote benen en armen worden goed ingesmeerd en de meesten van ons zoeken een plekke in de schaduw of onder de parasol op.
Helaas blijkt het koffiezetapparaat kapot te zijn, wat jammer want we hadden juist zulke heerlijke koffie en omdat het zondag is zijn de winkels niet open en moeten we het vanochtend zonder koffie doen. Gelukkig zorgt de keukenploeg voor lekkere frisse limonade, warme thee en lekkere koekjes.
Dan wordt het alweer tijd voor het jaarlijks terugkerende knutseluurtje! Petra en Greelt hebben vannacht 4 groepen ingedeeld en als iedereen een mooi plekje in de schaduw heeft gevonden gaan de groepen druk aan de slag met doeken en verf. Het is de bedoeling dat er een leuke naam bedacht wordt voor de groep en daarbij een mooie “olympische vlag” maakt.
Dit zijn de groepen en namen:

Groep 1 (Kladderland)
Kinderen
Emiel, Luc, Thomas, Bob, Danny, Celeste en Robin
Leiding
Ron, Joris, Jildou, Maartje, Gijs en Mangel

Groep 2 (Frozen)
Kinderen
Joël, Jilling, Eugene, Juan, Parel en Dave
Leiding
Sjoerd, Petra, Nynke, Jaap Jan en Anouk

Groep 3 (Après ski team)
Kinderen
Anies, Zeda, Giovanny, Dirk-Jan, Byrthe, Eline en Max
Leiding
Luuk, André, Annelie, Roliena en Abeer

Groep 4 (Vlaggenmakers)
Kinderen
Whesley, Siebrand, Francesco, Ronald, Amy, Esther, Isabella
Leiding
Greelt, Jo-an, Jeanette, Marie Lies en Marijke

Nadat iedereen werkelijk een hele leuke vlag heeft gemaakt is het alweer tijd voor de lunch. De broodjes gezond, krentenbollen, suikerbroodjes en overheerlijke fruitsalade gaan er in als koek. In het rustuurtje gaat een aantal kinderen en leiding lekker liggen, de rest blijft in de grote zaal, een spelletje doen, kleuren en knutselen. Voor de liefhebbers is er de Lego Ninja film aangezet.


Daarna is er een “vrije” middag, iedereen kan doen waar hij zin in heeft. Een grote groep meiden gaan naar “Nagelstudio Anouk”, Parel, Juan, Byrthe, Amy, Marijke, Marie Lies en Robin hebben allemaal prachtige nagels gekregen.

Op een andere schaduwplek hebben zich een groep Formule 1 liefhebbers verzameld om met elkaar naar de prestaties van Max Verstappen te kijken. Helaas werd hij slechts 4e. Enkele dappere jongens besluiten om de temperatuur van het zwembadwater uit te proberen. Thomas, Ronald, Dave en Max springen er in. Het is nog wel aan de koude kant maar toch heerlijk, constateren de stoere mannen. Morgen volgen er vast meer…..

Als diner hebben we vanavond overheerlijke macaroni, gemaakt door onze eigen keukenploeg, Henk, Marsel, Lennete en Maureen. Jullie hebben eer van je werk, er is door iedereen met smaak van gegeten. Als toetje aardbeien met slagroom!

Als alles weer is opgeruimd en afgewassen gaan we door met ons Novinka Journaal als vanouds gelezen door Joris en dit jaar wordt hij voor het eerst bijgestaan door Jeanette. Daarna volgt alweer een Novinka traditie, “het vla spel”. De nieuwe leiding is natuurlijk de pineut en na 3 minuten vragen beantwoorden krijgt die arme Marijke dit jaar de eerste “vla douche”.
En dan als klapstuk van de avond is er de disco! Dit jaar een après ski hut disco met DJ Jaap Jan in lederhosen. Het wordt een enorm feest, alle meezing feestnummers komen voorbij. Iedereen danst, springt en zingt. Zelfs Luc op de douchebrancard geniet met volle teugen. Na de verkoelende drinkpauze is het tijd voor enkele verzoeknummers. Max laat ons zien hoe goed hij kan dansen op het nummer Sexy and I know it, geweldig!
Moe, warm en bezweet komt er een einde aan deze fijne dag. Iedereen zoekt zijn bed op en gaat lekker slapen.
Annelie en Sjoerd verzorgen vannacht de nachtdienst.
Tot morgen

 


Vanmorgen morgen we heerlijk een halfuurtje uitslapen! Het was gisteravond natuurlijk laat geworden na de disco, dus een halfuurtje extra is wel lekker dan.

Vandaag hebben we 2 jarigen in ons midden, Francesco wordt 15 jaar en Marijke is vandaag 20 geworden.
Francesco was vorig jaar ook al jarig op het kamp dus die was voorbereid op heel veel felicitaties en een versierde rolstoel. Voor Marijke is dat natuurlijk anders, ze heeft nog nooit zoveel mensen op haar verjaardag gehad. Voor we beginnen met het ontbijt zingen we “lang zullen ze leven” voor de feestvarkens. En natuurlijk is er voor allebei een leuk cadeautje.
Na de koffie is het tijd voor het jaarlijkse postkantoortje. Er worden heel veel kaarten gekocht om naar ouders, opa’s en oma’s en vrienden te sturen.
Na de lunch gaat iedereen op zijn eigen manier weer genieten van het rustuurtje. In de zaal wordt gekeken naar de lego Batman film.
Na het rustuurtje staat de speurtocht op het programma maar omdat de temperatuur oploopt tot bijna 30 graden besluiten we het programma om te gooien, het is te warm om het bos in te gaan. Kinderen en leiding trekken de zwemkleding aan en genieten van het verkoelende water. Anderen zitten lekker in de schaduw een spelletje te spelen of gewoon gezellig te kletsen.
Op maandag krijgen we de laatste jaren een bbq aangeboden door de Frisia Loge, en gelukkig voor ons komen ze vandaag weer. Helaas mogen we vanwege de droogte niet gebruik maken van de gas bbq maar gelukkig werkt het vlees bakken in de koekenpan in onze eigen keuken ook. Het is weer een heerlijke en gezellige maaltijd.

Dan is er dus nog de speurtocht!
De 4 groepen vertrekken het bos in. We moeten de route volgen via roze draadjes, onderweg komen we verschillende wintersportattributen tegen waar we diverse opdrachten moeten uitvoeren en leuke vragen moeten beantwoorden. En dan is er nog een heuse scheidsrechter die onderweg controleert of wij ons aan de regels houden en hij voert zelfs bij diverse deelnemers een echte dopingcontrole uit. We zijn benieuwd naar de uitslag!
Als we terugkomen bij de Christinahoeve moeten we nog een spel doen en een tekening maken van een zelf verzonnen mascotte, er zijn weer leuke creatieve tekeningen gemaakt. Ondertussen is het al 22 uur geworden en de hoogste tijd om naar bed te gaan.
Het is weer een fijne dag geweest!
De nachtdienst wordt vannacht verzorgd door Jeanette en André.
Tot morgen


De dag van Hellendoorn

Na een lekker nachtje slapen en een lekker ontbijtje is het dan zover. Dinsdag in het kamp betekent een dagje uit. Net als vorig jaar gaan we naar Avonturenpark Hellendoorn.
Terwijl het vorig jaar een dag was met dikke regenbuien is het dit jaar stralend weer, we mogen niet klagen maar het is eigenlijk wel erg warm, gelukkig hebben de bussen airco! Zoals ieder jaar is het best een flinke klus om alle kinderen en rolstoelen in de bus te krijgen, maar om 11 uur kunnen we dan eindelijk vertrekken. Na een mooi ritje zijn we om 12 uur klaar om het park in te gaan.

Iedereen zoekt een groepje uit en gaan dan snel op zoek naar zijn favoriete attractie. Sommige waaghalzen gaan in Montezuma’s Revenge, Tarantula Magica en natuurlijk in de tornado, de achtbaan over de kop. Met dit weer zijn de waterattracties natuurlijk ook erg in trek, de Sungai Kaki Manta, de wildwaterval zijn heel erg druk bezocht door heel veel kinderen en leiding. Ook alle rolstoelkinderen die dat graag willen worden in de boomstammetjes getild. Het personeel van Hellendoorn werkt hier graag aan mee, super! De Dombomolen, Dondersteen en de monorail worden ook druk bezocht. Verder is er nog de High Dive stuntshow waar een grote groep ook enorm heeft genoten.
Om 16 uur gaat iedereen weer terug naar de bus. Het inladen van de rolstoelen gaat gelukkig de 2e keer altijd sneller zodat we vlot weer op weg zijn naar Hattem. Als we thuis zijn staat er een heerlijke maaltijd voor ons klaar. Henk en Marcel zijn langs de chinees gereden en hebben bami, nasi, foeyonghai, babi pangang en kipkerrie meegenomen, Het liet zich goed smaken, alles was schoon op! Nog een lekker toetje, afwassen, opruimen en we gaan zitten voor het journaal en het vla spel.

In het journaal natuurlijk de uitslag van de speurtocht, iedereen is benieuwd. Ron bespreekt een aantal vragen: bv. Wat is de totale leeftijd van alle kinderen bij elkaar opgeteld , het antwoord is 425. Iedereen kwam behoorlijk in de buurt, goed gedaan! Een andere vraag was in welke provincie zijn we nu? Slechts één groep wist het goede antwoord: Gelderland! Verder was er nog het resultaat van de dopingcontrole, er werden diverse stoffen aangetroffen in de urinemonsters, dat was goed te zien aan de kleur die het bij de test had gekregen. Zo was er een groep waarbij de hoeveelheid aangetroffen paracetamol net op de grens van het toelaatbare zat. Gelukkig werden er verder geen verboden stoffen aangetroffen zodat niemand strafpunten kreeg. Een andere opdracht bij de drinkpost tijdens de speurtocht was het maken van een originele foto met de 5 olympische ringen. De meest originele foto is gemaakt door de Vlaggenmakers.
De uitslag van de speurtocht is uiteindelijk als volgt:
1e De Vlaggenmakers 56 punten
2e Frozen 53 punten
3e Kladderland 48 punten
4e Après Ski Team 47 punten
Tot slot hebben we dan nog het vla spel. Jaap Jan, Greelt, Abeer, Luuk en een vrijwillige deelnemer Mangel. Na een spannende vragenserie krijgt Greelt de bak met vla over zijn hoofd. Een mooi sluitstuk van deze warme, vermoeiende, leuke dag. Iedereen zoekt daarna al snel zijn of haar bed op!
Jaap Jan en Maartje verzorgen vannacht de nachtdienst.
Tot morgen


Vanmorgen weer lekker een halfuurtje uitslapen, het was gister toch een vermoeiende dag dus iedereen blijft fijn wat langer liggen.
Omdat het steeds warmer wordt moeten we het programma aanpassen. Ons jaarlijks uitje naar de snelweg kan niet doorgaan, in de volle zon op het viaduct is niet te doen, heel jammer!
Gelukkig staan er 5 zwembaden, dus daar genieten we dan maar van. Veder worden er volop spelletjes gespeeld. Kortom we vermaken ons prima.
Als iedereen weer uit het water is gaan we lunchen, als extraatje is er vandaag een heerlijk broodje knakworst, dat gaat er wel in. Tijdens het rustuurtje kunnen de kinderen die niet gaan slapen kijken naar Asterix en Obelisk bij de Britten, een hele leuke film.
En ’s middags is er al weer wat lekkers bij de koffie en limonade, heerlijke zelfgebakken brownies. Die zijn meegenomen door Trudy, de vrouw van Sjoerd die met hun dochtertje Roos vanmiddag op bezoek zijn. Roos kijkt haar ogen uit en vindt het heel gezellig bij ons. Er wordt weer veel gebruik gemaakt van de zwembaden en de brandslang in de vernevelstand brengt heerlijke verkoeling. Er zijn ook plantenspuiten gekocht zodat we elkaar een beetje nat kunnen sproeien, zo houden we het wel uit.

De woensdag is ook altijd de dag dat er gasten komen om eens te zien hoe het er aan toe gaat in het Novinka kamp. Dit jaar zijn er een paar hele speciale gasten, de familie Weishaupt. Johan Weishaupt is zelf jaren mee geweest met ons mooie en fijne kamp en was samen met zijn vader en moeder gekomen. De vader van Johan (Albert) geeft lezingen en daarvoor krijgt hij wel eens een paar euro’s. Dat wilden ze graag aan een goed doel geven, dus toen Albert de microfoon kreeg en vertelde hoe fijn Johan en zij het kamp altijd hebben gevonden zaten we vol spanning te wachten op de onthulling van het cadeau wat ze ons wilden geven. Er klonk een luid applaus toen hij een cheque overhandigde van maar liefst € 2.000,-, dat kunnen we als vereniging zeer goed gebruiken! We zijn er ontzettend blij mee, nogmaals dank aan de familie Weishaupt.

Omdat we vanavond ook nog een een feestje hebben!! doen we het journaal en het vlaspel deze keer voor het eten. Voor het vlaspel moeten Ron, Petra, André, Gijs en Annelie naar voren komen. En ja hoor aan het eind van de vragenserie is het weer Annelie die de vla over haar hoofd krijgt. Ze is ieder jaar de pineut.
De keukenploeg heeft vandaag zelf voor ons gekookt, bloemkool, aardappelen, salade en een gehaktbal, dat gaat er wel in!

En dan is het tijd voor ons schaatsfeestje, dweilorkest de “Glasblazers” komt voor ons optreden. Ze maken er een geweldige show van. Ze kunnen werkelijk van alles spelen, van een Nye Dei van de Kast tot Deze vuist op deze vuist van Ome Willem. Iedereen zingt en danst mee, Giovanni mag zelfs meespelen op het drumstel (een talentje) en Thomas krijgt de grote trom omgehangen. Alle kinderen krijgen een DVD van de Glasblazers, kunnen we thuis nog een keer genieten!

Als de Glasblazers uitgespeeld zijn, gaan wij voor hen optreden. We zingen en dansen daarom met elkaar ons Helikopterlied, Cowboys en Indianen en het Vliegerlied. Een ware après ski party bij tropische temperaturen. Nog wat drinken, een zakje chips en dan zoekt iedereen zijn bed op.
De nachtdienst is vanavond in handen van Abeer en Roliena.
Tot morgen!


Alweer een half uurtje uitslapen! Verrassing van Abeer en Roliena die vonden dat we dat wel verdiend hadden. Helaas heeft een deel van de leiding zelf de wekker gezet en die zitten dus al ruim op tijd (te vroeg dus) buiten aan een kopje thee en beschuitje. Ook heerlijk!

De keukenploeg trakteert ons vandaag op een “English Breakfast”, heerlijk gebakken spek met roerei. Na dat lekkere ontbijt bereiden we ons voor op alweer een hele warme dag. De temperatuur loopt waarschijnlijk op tot boven de 35 graden, het is niet te geloven. We zorgen voor veel drinken en goed gevulde zwembadjes, veel meer kunnen we er niet aan doen.

De meeste kinderen en leiding zoeken plekjes in de schaduw of binnen, waar gezellig gekletst en geknutseld wordt. Enkelen wagen zich aan een wandelingetje, wat op zich al een hele onderneming is, want voor je vanaf de Christinahoeve op de verharde weg bent zitten de rolstoelen vaak al vast in het losse mulle zand. Vooral de elektrische rolstoelen zijn dan moeilijk los te krijgen, daar is soms heel wat mankracht voor nodig! Gelukkig is de leiding bereid daar wat zweetdruppels in te investeren, want dat gebeurt namelijk bij elke vorm van lichamelijke inspanning, pffff!

Na een lekkere lunch met weer de nodige vitamientjes is het rustuurtje tijd. Sommigen zoeken hun bed op maar een grote groep gaat lekker kijken naar de film. Vandaag staat Lego the Movie op het programma. Als we na het uurtje rusten allemaal weer wat koels gedronken hebben met zoute stengels en tuc koekjes, want zout moet met deze temperaturen, gaan we weer volop gebruik maken van de zwembadjes. Het is fijn dat we toevallig dit jaar met een wat kleinere groep zijn en voldoende leiding. Iedereen die dat wil, en dat zijn er veel, kan uit zijn of haar rolstoel getild worden en met 1 op 1 begeleiding heerlijk genieten van het frisse water en de aandacht! Superfijn dus!

Ondertussen wordt er natuurlijk flink gespoten met waterpistolen en spuit Greelt met de brandslang wat “droge leiding” kletsnat, dolle pret! Tegen 17 uur moet iedereen dan toch uit het water want we moeten nog op de groepsfoto. Dat is altijd een heel gedoe, voor we iedereen goed op een plekje hebben staan zijn we normaal gesproken altijd wel een poosje bezig. Wonderwel ging het deze keer erg soepel en snel, de foto’s waren zo maar genomen. We hopen dat er een mooie foto tussen zit, aan André, onze IT technicus en fotograaf Maureen zal het niet liggen!

Daarna gaan we lekker eten, de keuken heeft maar een drukke dag, ze hebben alweer voor ons gekookt. Op het menu staan boontjes, doperwtjes met worteltjes, gebakken aardappelen en een saucijsje. Het is allemaal heerlijk, er wordt heel goed gegeten. Vele schalen zijn helemaal leeg. Nadat alles opgeruimd is, is het alweer tijd voor het laatste Novinka-journaal met daarna ook het laatste vla spel. Hiervoor moeten deze keer naar voren komen: Maureen, Roliena, Jeanette, Maartje en Jildou. De pechvogel is deze keer Maartje, zij is aan de beurt als de het alarm gaat en dus kiepert Joris de hele bak vla over haar hoofd.

Daarna hebben we nog een kleine “wedstrijd”. Joël heeft Joris uitgedaagd voor een race van 5 rondjes om de Christinahoeve. Het is nog heel warm maar de wedstrijd gaat toch beginnen. Gelukkig hebben beide veel supporters en staan er helpers langs de route om de mannen nat te houden met plantenspuiten. Er wordt zelfs een hele teil water over Joris heen gegooid, die verliest daarbij wel zijn bril maar gelukkig kan hij de wedstrijd voortzetten. Na een spannende strijd komt Joris als 1e over de eindstreep. Applaus voor beide mannen, wat een prestatie in de warmte.

En dan is het tijd om naar bed te gaan en dat betekent de laatste avond, Kusjestijd! Als iedereen in bed ligt wordt er na het zingen van enkele bekende liedjes, door de leiding aan iedereen een dikke kus uitgedeeld. Dit is altijd weer een feest! En dan gaan we alweer beginnen aan ons laatste nachtje in Hattem.

Joris en Jo-an hebben vanavond nachtdienst.

Tot morgen!


Alweer de laatste dag, wat gaat dat snel!

Ondanks de hitte, de minimum temperatuur was vannacht 23 graden, hebben we prima geslapen. We beginnen de dag met gezang, want we hebben een jarige in ons midden. Byrthe wordt vandaag 14 jaar. Ze wordt door iedereen toegezongen en krijgt van Petra een leuk cadeautje, waar ze erg blij mee is.

Op de laatste dag moet er altijd heel veel gebeuren, o.a. de ziekenhuisbedden (dit jaar zijn dat er maar liefst 6) moeten opgeruimd worden en daarvoor in de plaats moeten de stapelbedden weer worden teruggeplaatst. Normaal gesproken is dat al een hele klus, maar in deze hitte is dat bepaald geen pretje. Daarom is besloten om hier ’s morgens direct na het ontbijt mee te beginnen, op het “koelste” moment van de dag. Petje af voor de leiding die dat allemaal weer voor elkaar krijgt.


Een andere groep zet ondertussen de kraampjes klaar voor het Novinka-winkeltje. Na een welverdiend kopje koffie met wat lekkers gaat de markt van start. De kraampjes zijn weer goed gevuld dus is er voor iedereen wel iets leuks te vinden. Er wordt flink ingeslagen voor ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s en natuurlijk ook iets leuks voor de kinderen zelf. Kortom het winkeltje is weer een groot succes.

Als alle cadeautjes mooi zijn ingepakt en in de koffers en tassen zijn gestopt gaan we lekker lunchen. Iedereen laat het zich weer goed smaken, er zijn deze week heel wat broodjes gezond doorheen gegaan! Daarnaast kan degene die dat wil voor de allerlaatste keer zijn of haar Novinka bedje opzoeken. De rest blijft in de zaal om te kijken naar de film Mees Kees op Kamp.

Normaal gesproken zijn de zwembaden allemaal al weer opgeruimd maar met deze temperaturen hebben we besloten ze nog maar even te laten staan. Wie zin heeft kan dus nog een verfrissende duik nemen. Er is ook een groepje jongens die ontdekt heeft dat de leiding ’s avonds graag een potje poker speelt. Graag willen zij dat ook proberen, dus de pokerfiches en kaarten worden tevoorschijn gehaald en de mannen hebben veel plezier. Goed idee voor volgend jaar!


Inmiddels is de snackkar gearriveerd en gaan we met elkaar buiten een patatje eten met wat lekkers erbij. De frikadellen, kroketten, kaassoufflés, hamburgers, kipcorns, bami- en nasischijven vinden gretig aftrek. Met nog een lekker ijsje is de maaltijd compleet.

En dan is het bijna echt voorbij. DJ Jaap Jan roept ons allemaal naar binnen en we dansen en zingen voor de laatste keer onze favoriete liedjes. Petra en Ron nemen het woord en bedanken ons allemaal voor de fijne week. Eerst klappen de kinderen allemaal heel hard voor de leiding, die op hun beurt weer een groot applaus geven aan de kinderen. Wat hebben we weer een leuke week gehad. Ondertussen arriveren de eerste auto’s en busjes en is het tijd voor het onvermijdelijke afscheid. Er worden veel knuffels gegeven, hier en daar vloeit nog een traantje maar toch is het ook fijn om weer naar huis te gaan. Alle kinderen krijgen nog een leuk tasje met het Novinka logo (kunnen jullie nog eens aan ons denken) met daarin een paar cadeautjes. En dan is uiteindelijk iedereen vertrokken, het wordt stil in de Christina Hoeve, onze geweldige vakantieweek is voorbij.

Tot volgend jaar!