Back to the future

Eindelijk, het is weer zover. Alle koffers en tassen zijn gepakt en iedereen vertrekt richting Hattem voor het Novinka Kamp 2019.

De eerste leiding arriveert al om 12 uur bij de Christina Hoeve om alles in gereedheid te brengen om er een fijne week van te maken. 

De boodschappen worden in de keuken gebracht, de muziekinstallatie wordt opgebouwd, de ziekenhuisbedden worden in elkaar gezet en de grote zaal wordt versierd in het thema van dit jaar “Back to the future”. Voor de ingang wordt een mooie tunnel gebouwd zodat iedereen binnen komt in een “nieuwe wereld”.

Om een uur of half 4 arriveren de eerste kinderen en al snel loopt de zaal vol. Het is een feest om vrienden van vorig jaar weer te zien. De slaapkamers worden ingericht en na een kopje thee of koffie, deze keer uit een werkende koffieautomaat, vertrekken de ouders en begeleiders en kan het kamp echt beginnen.

Dan is het al snel tijd voor de eerste maaltijd. Deze eerste dag krijgen we eten uit de “keuken van Caatje, sperzieboontjes, salade, gebakken aardappelen en een hamburger met uien. Het smaakt allemaal lekker maar dan trakteert onze eigen keukenploeg ons op een overheerlijk toetje, dat bestaat uit aardbeien, blauwe bessen, zelfgeklopte slagroom met een stukje getoast suikerbrood erin. Boven op liggen ook nog eens een paar lekkere M&M’s. We smullen, dankjewel.

Dan nemen Ron en Petra het woord. Ze heten iedereen van harte welkom en stellen de nieuwe leiding en kinderen aan ons voor. We gaan er samen een fijne week van maken. Zoals iedere dag sluiten we de warme maaltijd af met ons kamplied. Als iedereen even geholpen heeft met afwassen en vegen is alles snel weer opgeruimd en komen de spelletjes tevoorschijn. Iedereen maakt er nog een gezellige avond van en zoekt daarna zijn of haar bed op. 

Petra en Greelt hebben nachtdienst!

 

De eerste nacht zit er op!
De meeste kinderen hebben lekker geslapen, het is toch altijd weer even wennen zo’n eerste nachtje, maar het is weer goed gegaan. Om een uur of 9 zitten we aan het ontbijt. Petra en Greelt hebben vanmorgen vroeg een eitje voor ons gekookt, dat laat zich lekker smaken.
Als alles weer opgeruimd en schoon is en iedereen een kopje koffie of iets anders te drinken heeft gehad gaan we beginnen aan onze “creatieve” ochtend. Dit jaar gaan we “raketten” maken die we vanmiddag echt gaan afschieten. Joris en Ron hebben een voorbeeld raket gemaakt en geven een demonstratie, een groot succes, dus ieder groepje gaat geïnspireerd aan de slag. Na een uurtje staan er 5 prachtige raketten.
En zoals altijd is de ochtend dan als snel weer voorbij en is het tijd voor de lunch. Iedereen eet lekker een paar broodjes en er is een grote bak verse fruitsalade! Daarna zoekt een grote groep kinderen en leiding hun bed op, even heerlijk een uurtje languit. De rest kan zich vermaken in de grote zaal. Voor de liefhebbers is er een film, andere kinderen spelen een spelletje of lezen een boekje.
Om half 3 wordt iedereen weer wakker gemaakt en na wat drinken en iets lekkers besluiten we om dit jaar de groepsfoto eens op tijd te maken, meestal moet dot nog ergens aan het eind van de week!
We verzamelen aan de bosrand en maken een mooie opstelling, als er al een paar foto’s zijn gemaakt en we allemaal weer weg zullen gaan komt ineens Danny opdagen, gelukkig net op tijd, nu staan we er allemaal op.

Dan is het tijd om de raketten af te schieten. In een grote kring gaan we om de zandbak heen staan en de raketlanceerinstallatie staat boven op de oude tafeltennistafel zodat iedereen het goed kan zien.

Door middel van water en lucht uit een fietspomp wordt druk opgebouwd in de fles waarna die uiteindelijk de lucht in vliegt. Ze doen het alle 5 fantastisch. Onder luid gejuich en applaus vliegen ze metershoog de lucht in, super!

Met hulp van Giovanny dekken we dan snel de tafels en gaan we lekker eten. Op het menu staat Fussili met bolognesesaus. Er is ook nog een salade bij en het toetje bestaat uit fruit met cassis en vanilleijs, heerlijk! De keukenploeg heeft erg zijn best gedaan en het is weer gelukt.

Na de afwas gaan alle kinderen in de grote zaal zitten voor het eerste Novinka Journaal van dit jaar. De presentatie is weer in handen van Joris en Jeanette. Zij vertellen wat we gister en vandaag beleefd hebben, aangevuld met “wist u datjes” van de kinderen. Aansluitend alweer een Novinka traditie, het vlaspel.

Zoals ieder jaar moet de nieuwe leiding meedoen. David, Patricia en Bente komen naar voren, aangevuld door Annelie en Abeer.

Na een serie makkelijke en moeilijke vragen is het Abeer die de vla over zijn hoofd krijgt! Wie zal het morgen zijn?

Snel ruimen we alle viezigheid op, want dan kan de disco beginnen. Jaap Jan draait zoals gewoonlijk heel veel leuke feestmuziek, iedereen danst en zingt. Het is een geweldig feest. Van Jan Smit tot K3 tot de Tsunami alles komt voorbij. Voor je het weet is het laat en moeten we er mee ophouden, maar
we hebben een superleuke avond gehad. Iedereen zoekt daarna snel zijn bed op en dan is deze eerste echte vakantiedag afgelopen.

Tot morgen

Vannacht hebben Jaap Jan en Nynke nachtdienst.

 

 

Na zo’n avondje disco is het extra lekker slapen, en dankzij die goede nachtrust zit iedereen om 9 uur fris en fruitig aan het ontbijt. Er wordt weer flink gegeten! Als alles is afgewassen en opgeruimd is en we een kopje koffie hebben gehaald wordt het postkantoor geopend. Er worden weer veel leuke kaarten naar het thuisfront verstuurd.

Gelukkig is het droog dus daarom kunnen we fijn naar buiten, lekker voetballen, op de schommel die weer gemaakt is of een ander leuk spelletje doen.
We zijn wat laat aan de lunch begonnen dus alles schuift een beetje op. Het rustuurtje duurt daarom tot 3 uur. Heerlijk even relaxen. Een groepje kinderen kijkt ondertussen in de grote zaal naar de film “Het regent gehaktballen”, een leuke film.

Als iedereen er klaar voor is gaan we dan beginnen aan de speurtocht. Deze keer hebben we bij de tocht onze mobiele telefoon nodig, we gaan mee met de moderne tijd! We krijgen vragen in onze speciaal aangemaakte groepsapp. En er zijn vragen en aanwijzingen die we krijgen via het scannen van een QR code. Ook moeten we onderweg “gewone” pijlen volgen dus alle elementen van een echte speurtocht. Helaas moeten sommige mensen echt heel goed speuren en op hun gevoel afgaan, want er zijn tegenwoordig altijd mensen in het bos die het grappig vinden om pijlen weg te halen of om te draaien. Gelukkig hebben we een hulplijn tot onze beschikking en komt iedereen weer keurig terug bij de Christinahoeve.

Daar krijgen we nog een opdracht: we moeten een pijl en boog maken.
Iedere groep heeft een stuk touw gekregen en wat veren en verder moeten we het doen met alles wat we in het bos kunnen vinden. Er wordt flink gezocht om geschikte takken te vinden en daarvan worden mooie pijl en bogen gemaakt. We moeten deze woensdag weer ergens voor gebruiken, we zijn benieuwd, wordt vervolgd!

Na deze inspannende tocht heeft iedereen reuze trek en dat komt goed uit want onze keukenploeg heeft heerlijk voor ons gekookt. We krijgen gebakken aardappeltjes, coleslaw en een huis gemarineerde kipschnitzel. Als toetje zijn er stukjes appel met suiker en kaneel. We hebben erg lekker gegeten.

Met vereende krachten wordt alles opgeruimd en afgewassen en kan er plaats genomen worden in de grote zaal voor het Novinka Journaal en het vlaspel. Vandaag moeten Jaap Jan, Marijke, Marie-Lies, Mangal en Anouk naar voren komen. Na 3 minuten vragen stellen is het arme Marijke die de vla over haar hoofd krijgt en dat is voor niet de eerste   keer! Afwachten wie er morgen aan de beurt zijn.
Dan is het voor sommige kinderen al tijd om naar bed te gaan. Anderen spelen nog een spelletje of zitten wat te kletsen, maar dan is ook deze dag al voorbij.

André en Jeanette hebben vannacht nachtdienst.

 

Het is alweer dinsdag, we gaan een dagje weg! Dit jaar is de bestemming “Wildlands” in Emmen.
Iedereen is vroeg uit de veren en om 9 uur zitten we allemaal fris en fruitig aan het ontbijt, iedereen heeft er zin in. Niet veel later staan er al 2 grote bussen voor de deur.


We doen dit niet voor het eerst, dus al snel zitten de meeste kinderen en begeleiding in de bus. De grote rolstoelen doen er iets langer over maar om kwart over 10 rijden we weg. Het is een uurtje rijden naar Emmen, iedereen weer uit de bus en dan nog een stukje lopen en dan kan de pret begin
nen. Er worden verschillende groepjes gevormd en als we allemaal voorzien zijn van een lunchpakketje (gemaakt door André en Jeanette tijdens de nachtdienst) gaan we het park in. Er is veel te zien en te beleven. Een groep is naar een 4D film geweest waar van alles om je heen ging bewegen en op je af kwam. Je voelde zelfs ratten langs je voeten lopen! Anderen beginnen met het bekijken van de dieren. Het park is verdeeld in verschillende werelden. De Nortica, de wereld van de ijzige kou waar de pinguïns, robben, zeehonden en ijsberen te zien zijn. Sommige groepjes hebben geluk en zien de ijsberen spelen met een pion, anderen hebben pech en zien er maar ééntje en die ligt nog te slapen ook.

Dan hebben we de Serenga, de wereld waar we leeuwen, nijlpaarden, stokstaartjes en bavianen zien. Ook is daar de Serenga Safari, een truck met aanhanger waarin je een rondje rijdt langs de verschillende dieren zoals giraffen, kamelen en zebra’s. Ook de kinderen in rolstoelen kunnen mee dus er zijn heel veel ritjes gemaakt. De truck gaat zelfs 2 keer door het water, heel erg leuk allemaal!

Daarna kunnen we ook naar de Jungola, de wereld van de tropische jungle. Daar vinden we de vlindertuin met echt prachtige vlinders. Er worden heel veel foto’s gemaakt! Dan kom je in de Birdy Bush met allemaal Lorry’s (een soort papegaaien) die je mag voeren, ook dat levert natuurlijk veel prachtige plaatjes en filmpjes op. Even verderop is de Monkey Market daar zijn allemaal
doodshoofdaapjes die vlak naast je in en op bomen klimmen, leuk! Verderop is er een olifantenvallei waar ook 2 jonge olifantjes rondlopen. Er is daar ook een rivier, de Rimbula River waar je in een bootje naar de overkant kunt varen en zo vanaf het water verschillende dieren kunt zien. Er is ook nog een vlotoversteek waar je zoals het woord al zegt via een vlotje een plas over kon steken, niet iedereen kwam met droge voeten over.
En als klap op de vuurpijl is er dan ook nog de achtbaan voor de liefhebbers, De Tweestrijd, de naam is gekozen omdat karretjes naast elkaar op 2 verschillende banen tegelijkertijd vertrekken, je gaat niet alleen vooruit in deze achtbaan maar ook achteruit! Je moet er maar zin in hebben! Maar die zijn er genoeg onder ons.
Om 4 uur gaan we moe maar voldaan terug naar de bus. Met in en uitladen zijn we toch nog wel even onderweg maar uiteindelijk komen we dan toch weer terug in Hattem waar een heerlijke maaltijd voor ons klaar staat. Greelt en André zijn naar de Chinees geweest. De tafels staan vol met bakjes Bami, Nasi, Saté, Babi Pangang, Foeyonghai en Tjaptjoi en er is heel veel kroepoek, als toetje nog een lekker ijsje, heerlijk!


Het laatste wat er deze dag nog op het programma staat is het Novinka Journaal en natuurlijk het vla-spel.
Mark Noordhoff, oud leiding, en nu de penningmeester van Novinka is vanavond even bij ons op visite, en wordt door Joris uitgedaagd om mee te doen met het vla-spel en……, niet te geloven maar hij krijgt de schaal met ijskoude vla over zich heen. Gelukkig heeft hij wat kleren van André geleend dus na een frisse douche kan hij zijn eigen nette pak weer aantrekken. Een heel grappig einde van een erg leuke dag.

Tot morgen

De nachtdienst is vannacht in handen van Manchel en Annelie


Na een lekker nachtje slapen is het alweer woensdag. Vandaag een heel bijzondere woensdag want Isabella is jarig. Ze wordt 18 jaar. Na het ontbijt klimt ze op haar versierde stoel en wordt ze door ons allemaal toegezongen. Van Jeanette en Karlijn krijgt ze een mooie button waar 18 op staat en een fles champagne. Jeanette laat de kurk knallen en dan proosten Isabella en haar broer Thomas op haar gezondheid. Van Petra krijgt ze namens ons allen ook nog een cadeautje, een mooi beauty pakket. Wat een feestelijk begin van de dag. En dat blijft nog wel even doorgaan want bij de koffie trakteert Isabella op taart, we kunnen zelfs kiezen, er is hazelnootschuimtaart en een slagroomtaart, wat een verwennerij. 

Als alles op is gaan we met elkaar het bos in op weg naar de snelweg. Vorig jaar kon dit uitje niet doorgaan vanwege de warmte dus we hebben er extra veel zin in. Na een lekker stukje lopen komen we aan bij het viaduct over de snelweg (de A50 van Zwolle naar Apeldoorn). Iedereen verzamelt zich bij de  leuning en we zwaaien heel hard naar de auto’s die onder ons door rijden. In de hoop op veel getoeter. Het mooiste is natuurlijk als er grote vrachtwagens aankomen en dat die dan veel lawaai maken. We hebben een goed moment uitgezocht want het is behoorlijk druk en veel chauffeurs reageren enthousiast. Dat is altijd weer een kippenvelmomentje. 


Op de terugweg staat de keukenploeg bij de picknickbank met de lunch. Er is voor iedereen een broodje knakworst, heerlijk! Door dit alles is het natuurlijk b
ehoorlijk laat geworden en we hebben een verlaat rustuurtje tot half 4!

’s Middag is het dan echt lekker weer geworden. Iedereen gaat in het zonnetje zitten, lekker kletsen of een spelletje doen. Aan het eind van de middag hebben we voor 1 keer het Novinka Journaal en het vla-spel voor het eten. Vanavond krijgen we visite en een optreden dus dat is wel handig. Bij het vlas-spel is Maarten deze keer de pineut, de hele bak koude vla komt op zijn hoofd terecht. 

Dan is het tijd voor het avondeten, de keuken heeft pannenkoeken voor ons gebakken, wat een heerlijke verrassing. Nog snel een ijsje, opruimen en dan staat de visite alweer op de stoep. Ouders, kinderen, vrienden, familie en oud leiding komen langs om even sfeer te proeven en samen met ons te genieten van het optreden van Jan Joost.  Hij is wel vaker bij ons in het kamp geweest en weet dus precies wat we leuk vinden. Iedereen zingt en danst, loopt mee in de polonaise en sommigen staan zelfs boven op de tafel! Het is weer een feest! Daarom is het ook al behoorlijk laat als we allemaal ons bed opzoeken. 

Het was weer een fijne dag.

Roelina en Abeer hebben vannacht nachtdienst.

Na de drukke avond van gister hebben we wel een half uurtje uitslapen verdiend. Iedereen doet lekker rustig aan en uiteindelijk zitten we half 10 aan het ontbijt.  We hebben als extraatje roerei met gebakken ontbijtspek, de liefhebbers smullen er van!

Na het ontbijt gaat iedereen lekker naar buiten, het zonnetje schijnt en de temperatuur is prima, we treffen het maar. Na de koffie gaan we een spelletjesronde doen om de Christinahoeve. Er zijn 5 spelletjes dus alle groepen kunnen tegelijk starten. Bij Petra krijgen we 6 papieren met letters op. De G, Z, A, N, E en de L. Het is de bedoeling dat we in 5 minuten zoveel mogelijk woorden maken met deze letters. De kinderen krijgen allemaal een letter en moeten dan in de goede volgorde gaan staan. Wat een leuk spel, er worden uiteindelijk van de 6 letters 33 woorden gemaakt. 

Het volgende spel spelen we bij Maureen, het is een “voelspel”. In een krat liggen allemaal verschillende voorwerpen waarvan er iedere keer 2 bij elkaar horen. De bedoeling is om door te voelen goede paren te maken. Bijv. een veger en een blik, of de jampot en een deksel. Het is nog best lastig maar meestal lukt het wel. 

Daarna komen we bij Joris, waar we een nieuw waterspel spelen. Alle kinderen gaan op een rij staan en aan het begin van de rij staat een emmer met water. Ieder kind krijgt een beker. Het is de bedoeling is dat er steeds water overgegooid wordt van de ene beker in de andere. Bij het laatste kind staat weer een emmer waarin de beker dan wordt geleegd. Je moet dus voorzichtig overgieten, een hele kunst.

Dan komen we voor het volgende spel bij André, daar moeten we onze pijl en boog gebruiken die we bij de speurtocht hebben gemaakt. Alle kinderen mogen een keer schieten. Best moeilijk hoor maar met een beetje deskundige hulp van André lukt het toch.

Voor het laatste spel komen we bij Anies die samen met André deze spelletjes heeft bedacht. Hier hebben we het “slingerspel”. Op een krat staan 21 bekers in piramide vorm opgestapeld. Dit geheel staat onder een boom en aan één van de takken hangt aan een touw een colafles gevuld met water. Ieder kind mag de fles heen en weer slingeren en daarbij proberen zoveel mogelijk bekers om te laten vallen. Ook dat is weer een heel leuk spel!

André en Anies bedankt. Het is jullie gelukt om 5 nieuwe spelletjes te bedenken waar alle kinderen aan mee kunnen doen!! Super. 

Dan is het tijd voor de lunch. Er wordt heel veel gegeten deze week. De broodjes gezond zijn natuurlijk weer favoriet maar ook de “gewone” boterhammen, krentenbollen en suikerbrood worden volop gegeten. Veel kinderen en leiding zoeken daarna een poosje hun bed op. De rest blijft lekker in de grote zaal.

Vanmiddag is er een Bingo, het is nog steeds heerlijk weer dus we gaan buiten zitten. Als iedereen een plekje heeft gevonden en van een bingokaart is voorzien kan de pret beginnen. Greelt neemt de spelleiding op zich en er volgen een paar spannende rondes. Er zijn leuke prijsjes te verdienen. Juan valt zelfs 3 keer in de prijzen, wat een geluksvogel. 

 

Dan is het alweer 18 uur en kunnen we aan tafel. Onze eigen koks hebben wraps klaargemaakt met pulled pork. Zelf kunnen we daar dan allemaal lekkere rauwkost en tzatzikisaus aan toevoegen, wat heerlijk. Als toetje krijgen we een zelfgemaakte brownie met chocolademousse met daarop pistachenoten. Iedereen smult, we worden maar verwend deze week. Dan is er ook nog de mogelijkheid om met je vrienden , vriendinnen of leiding op de foto te gaan. Maureen schiet vele mooie plaatjes. Misschien gaan we ze terugzien op de kerstkaart……..

En daarna wordt het dan echt tijd voor het laatste vla-spel van dit jaar. Zoals iedere dag lezen Joris en Jeanette het dagelijkse kampnieuws voor, aangevuld met wel heel veel “wist u datjes”, altijd leuk.

Bij het vla-spel een iets andere opzet dan we gewend zijn. De kinderen vragen iedere dag wanneer Joris en Jo-an nu eens meedoen, dus voor de verandering zitten die 2 nu op de stoelen aangevuld met André, Ron, Greelt en Petra. Hun taken worden overgenomen door Maarten die de vragen stelt en Karlijn die de vla voor haar rekening neemt. De vragen zijn voor deze keer door Joël gemaakt. Alweer een van de kinderen die graag wil helpen! Na een paar leuke vragen gaat de vla over het hoofd van……………Jo-an! 

Vlug wordt alle rommel weer opgeruimd en beginnen de kinderen zich klaar te maken om naar bed te gaan. Er wordt druk met parfum en deo gespoten want het is natuurlijk “kusjesavond” en dan wil je wel extra lekker ruiken. Alweer zo’n Novinka traditie. Alle kinderen krijgen vanavond een nachtzoen van de leiding. Dit wordt ingeluid door luid gezang van de leiding en gegil van opwinding door de kinderen. Gek hè, want het betekent dat dit alweer de laatste nacht is dat we met elkaar in de Christina Hoeve slapen, morgen gaan de kinderen alweer naar huis. Maar eerst gaan we er morgen natuurlijk nog en fijne dag van maken!

De nachtdienst wordt vannacht verzorgd door Joris en Jo-an.  


En dan is het alweer zover, voor de laatste keer deze week worden we wakker in de Christina Hoeve. De laatste dag is ook een dag van tradities, na het ontbijt wordt alles klaar gezet voor de Novinka markt. Het is gelukkig heerlijk weer dus alle kraampjes worden buiten opgebouwd.

Na de koffie is het “winkeltje” geopend, er zijn weer heel veel leuke spulletjes te verkrijgen. Er wordt door de kinderen flink ingeslagen, veel papa’s en mama’s, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes krijgen vanavond een cadeautje. Binnen in de grote zaal staan inpaktafels, de leiding zorgt er voor dat alle pakjes mooi ingepakt en versierd worden met kleurige lintjes. Als alle pakjes voorzien zijn van een naam worden ze in de koffers gelegd, die dan ook al ingepakt moeten worden. 

Daarna gaat het grote opruimen beginnen. De ziekenhuisbedden moeten uit elkaar gehaald worden, dat is een behoorlijk zwaar karweitje. Gelukkig is er een groepje ervaren leiding die dit klusje klaart en als om 12 uur de bedden opgehaald worden, staat alles keurig klaar.

Ondertussen is er begonnen met het op orde brengen van de slaapkamers. In alle kamers moeten weer stapelbedden staan met matrassen en kussens er op. Dit jaar hebben we geweldige hulp van onze “sterke” jongens. Er wordt met matrassen gesjouwd, bedspiralen worden op hun plaats gezet, evenals de voor en achterkanten van het bed. Daar moet dan weer een stapelbed van gemaakt worden, een flinke klus! We hebben trouwens sowieso veel hulp gehad van de kinderen. Tafeldekken, tafels schoonmaken, vegen, geweldig lief dat ze ons zo goed geholpen hebben. 

Van al dat harde werk krijg je trek dus tijdens de lunch wordt er flink gegeten. Daarna is het laatste rustuurtje. Sommige kinderen zoeken lekker hun bed nog eens op en anderen gaan in de grote zaal zitten, filmpje kijken of een spelletje doen.

Als iedereen weer wakker is gaan we verder met opruimen. Er gaat ook een grote groep een eind wandelen. Ze nemen meteen het oude brood mee. Dat gaan ze aan de dieren voeren die op de kinderboerderij bij de camping zijn.

En dan alweer een traditie, de snackwagen. De laatste dag hoeft onze keukenploeg niet meer te koken maar kunnen we allemaal ons eten halen bij de patatkraam. Iedereen smult van de patat en daarnaast kunnen we ook nog lekkere snacks krijgen. De frikadellen, kroketten, kipcorns, picanto’s en kaassoufflés vinden gretig aftrek.

Petra en Ron nemen dan het woord en bedanken de kinderen voor deze geweldige week, waarna de kinderen een luid applaus geven aan de leiding. Wat hebben we er met elkaar weer wat moois van gemaakt. Dan zingen we met elkaar nog één keer het Novinka lied! 

Binnen in de grote zaal gaan we dan nog even een feestje bouwen. DJ Jaap Jan draait onze favoriete liedjes en we zingen, dansen en springen er op los. Intussen arriveren de eerste ouders en wordt het toch echt tijd om afscheid te nemen. Er wordt geknuffeld en gezwaaid. Hier en daar vloeit een traantje maar dat hoort er bij als je een fijne week hebt gehad. Als iedereen uiteindelijke vertrokken is blijkt dat de ouders van Kirsten er van uit gegaan zijn dat ze zaterdag opgehaald moet worden, misverstandje! Na een belletje van Petra stappen ze snel in de auto en Kirsten blijft dus gezellig nog 2 extra uurtjes bij ons. Uiteindelijk wordt ze uitgezwaaid door de voltallige leiding en is het kamp dan toch echt voorbij.

Het was weer een feest.

Tot volgend jaar!