De datum die al heel lang met een uitroepteken in de agenda van onze Novinka familie staat. En echt, eindelijk na 3 jaar mogen we weer naar Hattem, het Novinka kamp gaat weer beginnen! 

Het weer is heerlijk, het zonnetje schijnt, een lekkere temperatuur dus niets staat ons in de weg om de Christina Hoeve om te bouwen, te versieren en te bevoorraden om er een heerlijke week van te maken. 

De leiding arriveert zoals altijd een paar uurtjes voor de kinderen om bankstellen te verslepen, bedden te verplaatsen, vlaggetjes en andere versiering op te hangen om er weer onze “eigen” fijne plek van te maken.

Ook dit jaar hebben we natuurlijk weer een thema bedacht, omdat we er een groot feest van willen maken, is het thema “Carnaval”. 

Als alles zo’n beetje op zijn plek staat gaat de leiding zich verkleden in “carnaval stijl” om zo de kinderen te verwelkomen. Het is een groot feest om elkaar na 3 jaar allemaal weer te zien, iedereen (ook de leiding ) is echt wel langer, groter, grijzer, zwaarder, kortom ouder geworden maar dat mag de pret niet drukken, het is heerlijk om elkaar weer te zien. Joël komt zelfs helemaal in stijl binnen, hij heeft zich verkleed als “lamme” Frans, de pret kan beginnen.

Tijdens al deze drukte van begroetingen en uitpakken komt Albert Heijn de boodschappen, een beetje te laat, bezorgen. Maar gelukkig zijn er een paar sterke vaders en Thomas die graag helpen en binnen de kortste keren is ook de keuken gevuld. Vele handen maken licht werk! 

Isabella ziet ondertussen haar kans schoon, wat hoort er volgens haar nu echt bij Novinka …………. een voetenbadje!!! En natuurlijk, het is vakantie, dus het mag, heerlijk genieten. Maar niet lang alleen, want grote vriend Emiel geeft aan dat hij hier ook wel zin in heeft, dus niet 1 maar 2 tevreden kinderen met schone voeten.

Als alle ouders en verzorgers zijn uitgezwaaid en iedereen zijn plekje heeft gevonden is het tijd om te gaan eten. Deze eerste avond eten we Chinees, iedereen laat het zich goed smaken, heerlijk! Daarna wordt besloten om een avondwandelingetje te maken. We lopen een rondje over de camping en bezoeken daar even de kinderboerderij en gaan daarna via de Leemkule terug naar de Christina Hoeve. Daar worden al snel spelletjes gepakt en anderen gaan lekker zitten te kletsen, er valt heel wat bij te praten na al die jaren.

Na deze fijne 1e dag gaat iedereen zijn of haar bed opzoeken en er hopelijk een rustige nacht van maken!!

Petra en Jaap Jan hebben nachtdienst, zij houden dus de wacht vannacht! 

Na een lekkere nacht slaap staat iedereen fris en vrolijk op. De nachtdienst heeft vannacht de zwembaden neergezet en gevuld. Een hele klus zeker als je al een hele nacht op bent. We hebben gehoord Jaap Jan dat je bijna een nat pak hebt opgelopen bij dit klusje maar het is gelukt. Dank je wel nachtdienst, er zal de volgende dagen vast druk gebruik van worden gemaakt.
Petra en Jaap Jan hadden sowieso een drukke nacht, er was voor ons allemaal een lekker gekookt eitje bij het ontbijt en ……………. ze moesten een stoel versieren want we hebben een jarige in ons midden. Isabella wordt vandaag 21 jaar! Onder leiding van André en Jeanette werd ze door iedereen luidkeels toegezongen. Er is natuurlijk ook een mooi kadootje (een “echte” gouden armband).
Gefeliciteerd Isabella.

Na de koffie begon wat je noemt een heerlijke “lazy sunday”. Lekker relaxen, spelletjes doen, knutselen voor de liefhebbers en er is zelfs geschilderd. En ondertussen maar kletsen, kletsen en nog eens kletsen.
Dan is het tijd voor een onvervalste Novinka Lunch, lekker suikerbrood, broodjes gezond met alles er op en eraan, sandwichspread, komkommer, tomaat, sla, eitjes, heerlijk dat krijgen we thuis niet.
Voor de liefhebbers ook nog een lekkere fruitsalade. Zoals gewoonlijk wordt er door iedereen flink gegeten van al dit lekkers. Daarna is er gelegenheid om even naar bed te gaan. Veel kinderen gaan lekker relaxen op hun kamer. Kirsten had zo’n spannend luisterboek dat ze er extra lang voor op haar bed is blijven liggen, even horen hoe het afloopt. Dat is pas echt vakantie, niets hoeft, alles mag, nou ja bijna alles. En natuurlijk is er voor de groep die niet naar bed wil een leuke film getiteld “Zeebeest” te zien in de grote zaal op een prachtige grote televisie. En zo heeft iedereen een lekker ontspannend begin van de middag.
En dan is het tijd voor taart, 4 echte verjaardagstaarten met 21 kaarsjes, die Isabella natuurlijk allemaal uit moet blazen. Met een beetje hulp lukt dat en daarna laat iedereen zich trakteren op een lekker stukje taart, dankjewel Isabella.
Dan gaat iedereen doen waar hij/zij zin in heeft, Sybrand heeft zijn elektrisch bestuurbare auto meegebracht die hij over het terrein laat rijden onder het oog van een groepje aandachtige toeschouwers. Emiel laat zich een eindje rijden door Maartje en Joris en Joël gaan samen op pad om de speurtocht voor morgen voor te bereiden, wat zoals altijd weer een hele klus is. Ondertussen is het ook druk in de keuken, er wordt een heerlijk maaltijd gekookt. Op het menu staat vlinderpasta met een lekkere tomatensaus. En natuurlijk is er ook een frisse salade. Als toetje zijn er nog verse aardbeien met aardbeienyoghurt, iedereen heeft gesmuld.
Sommige dingen veranderen nooit, zeker niet bij Novinka. Na het eten tijd voor het Journaal, gepresenteerd door Joris en Jeanette. Een mooi overzicht van de dag, aangevuld met “wist u datjes” en het weerbericht. Het wordt de komende dagen erg warm…………..
En dan wordt het Journaal gevolgd door …………………juist, het vlaspel. Deze geweldige Novinka traditie trakteert vandaag onze nieuwe leiding Kimberly op een vladouche. Welkom Kimberly, nu hoor je echt bij de club.

Dan vertrekt iedereen om zich mooi te maken voor de disco. En tegen negenen barst de Novinka disco los. Het wordt een geweldig feest onder leiding van DJ Jaap Jan, die precies weet welke nummers de Novinka gangers willen horen. Naast heel veel leuke muziek is er ook nog gezorgd voor een groot confetti kanon. Meer Carnaval kun je niet krijgen, wat een feest!
In de pauze is er uiteraard tijd voor een frisse versnapering en wat ook heel erg leuk is, een echte fotoshoot. Maureen, onze topfotografe, heeft een mooie studio ingericht met een heus glittergordijn, we zijn erg benieuwd naar de foto’s.
Na de fotoshoot is deel 2 van de disco, nog even lekker knallen met zijn allen, een echte polonaise hoor daar natuurlijk ook bij. Kortom, het is weer een geweldig feest!

Toen alle kinderen op bed lagen. Werd er nog uitgebreid afscheid genomen van Rienk, onze part-timer die de eerste 2 dagen ons geweldig heeft geholpen.
Moe maar voldoen zoekt iedereen zijn/haar bed op voor een lekker nachtje slapen. Marie Lies en Kimberly hebben deze keer nachtdienst.

En dan is het alweer maandag! Na die geweldige disco van gisteravond vindt iedereen het heerlijk om wat langer in bed te blijven liggen, lekker rustig wakker worden!
Er wordt dus laat ontbeten, het lijkt bijna wel een brunch. Heerlijk ontspannen begin van de dag. Omdat het nu toch echt warm begint te worden blijven de meeste kinderen binnen of zitten ze buiten in de schaduw. De spelletjes worden natuurlijk weer tevoorschijn gehaald en zo hebben we een heerlijke rustige ochtend.
Voor de lunch kan je kiezen uit een lekker broodje of een ijsje, beide mag natuurlijk ook!
Sommigen zoeken daarna hun slaapkamer weer op en anderen gaan fijn een film kijken in de grote zaal. Vandaag kunnen we genieten van “Hoe tem je een draak deel 1”.

‘s Middags kun je een kaartje kopen om naar ouders, vrienden of familie te sturen. Zo kun je even laten weten dat je heerlijk op vakantie in Hattem bent. Ondanks dat we dit jaar maar met een klein groepje zijn, worden er toch weer 50 kaarten verkocht! Na het kaarten schrijven wordt het toch echt tijd om de temperatuur van het zwemwater te testen. De partytent wordt over de zwembaden gezet voor wat schaduw, anders is het gewoon te warm. Uiteindelijk wordt het natuurlijk een geweldig feest met een regendouche uit de brandslang en een groot
watergevecht. Daar knap je van op!
Als iedereen dan weer schoon en droog is gaan we naar binnen voor het vla spel en het Novinka journaal. Ondertussen krijgen we ook nog een nieuwe gast! Milan is gearriveerd op de Christina Hoeve, zijn tweelingbroer Ilja was zaterdag al gekomen. Nu kunnen ze gezellig samen verder vakantie vieren!

Bij het vla spel is het deze keer Ron de de hele grote bak ‘koude’ gele vla over zich heen krijgt.
Hij heeft al jaren meegedaan en nog nooit de vla douche gehad. Eindelijk dan toch gelukt Ron!
Daarna gaan we heerlijk pannenkoeken eten. De keukenploeg, bestaande uit:, Maureen, Marcel en Mirella heeft heel erg hun best gedaan om een grote stapel te bakken. Ze hebben eer van hun werk in de warme keuken. De pannenkoeken met jam, stroop, kaas en suiker gaan als zoete broodjes over de toonbank. Niet iedereen lust graag pannenkoeken, maar voor Joël is er een tosti en Michael en Juan gaan nog een keer voor Chinees. Als toetje is er een verfrissende fruitsalade.
Normaal gesproken doen we het vla spel en het journaal natuurlijk na het eten, maar vanwege het warme weer is er besloten om de speurtocht na het eten te doen in plaats van vanmiddag.
Dus nu het bos nog in!
Er zijn vier groepen gemaakt die zich 1 voor 1 moeten melden bij de start. Daar begint direct de eerste opdracht. Eén van de rolstoelen krijgt een cijferslot om de wielen waarvan eerst de code gekraakt moet worden voordat je kan vertrekken. Het zijn vier lastige vragen, maar uiteindelijk lukt het iedereen om het slot te openen. Elk groepje krijgt daarna een scorekaart en een routebeschrijving mee. Onderweg liggen er namelijk nog meer opdrachten verstopt. Zo moeten ze zes letters vinden waarmee een zin moet worden gemaakt. Ook zijn er dobbelstenen
verstopt waarmee iedereen moet gooien, zoals vaak geldt ook hier wie de meeste punten gooit wint.
Daarnaast krijgt iedereen onderweg nog opdrachten via whatsapp. Zo moet er een leuke groepsfoto worden gemaakt. Moet je onderweg proberen een stok te vinden die precies 1 meter lang is (en breken mag niet!) en moeten er zoveel mogelijk verschillende boomblaadjes worden verzameld.
Dan, aan het einde van de tocht, moet iedereen nog één puzzel maken. Hiervoor moet je lollystokjes in de goede volgorde leggen zodat je de laatste vraag kunt lezen: ‘Hoeveel meter was de speurtocht?’
Een leuke speurtocht met flink veel opdrachten dus, de uitslag volgt morgen in het journaal. Eén groep heeft er trouwens geen speurtocht, maar een leuke wandeling van gemaakt. Al bij de tweede aanwijzing zijn ze verkeerd gelopen. Kaart lezen blijft moeilijk, toch Luuk en Annelie?

Daarna was er nog wat koels te drinken en een lekker zakje chips. En omdat het dan al behoorlijk laat is gaat iedereen lekker naar bed.
Vanavond nemen André en Jeanette de nachtdienst voor hun rekening.

Grote consternatie op de vroege ochtend, uit de vrouwenvleugel klonk een noodkreet. Wat was er aan de hand? Maartje werd aangevallen door een vogeltje! Gelukkig werd ze gered door Joris, onze ornitholoog, hij ving de vogel eigenhandig en bracht deze weer naar buiten.
We mochten vanochtend alweer een halfuurtje uitslapen, wat een luxe, het lijkt hier wel een all-inclusive vakantieresort. Vandaag zou het de warmste dag ooit in Nederland gaan worden, nou dat hebben we gemerkt, hierover later meer. Nadat de leiding een eerste kopje koffie, thee en een beschuitje of crackertje met o.a. kaas, ham, jam, hagelslag, stroop, pindakaas en honing hadden genuttigd gingen ze de kinderen uit bed halen. Alhoewel het al wat later was sliepen sommige kinderen nog steeds, pure vermoeidheid!
Toch zaten we toch nog op een alleszins redelijk tijd aan het ontbijt met zelfs als extraatje koude pannenkoeken erbij. En ondanks het warme weer, jawel het was inmiddels al bijna 30 graden, werd er toch weer stevig door iedereen gebunkerd. Een goede bodem voor een mooie dag in het vooruitzicht.

Het oorspronkelijke plan voor vandaag, bedacht in de herfst, was een dagje uit naar Slagharen. Dat leek ons gezien de weersverwachting toch niet zo’n heel goed idee meer. Dus plannen gewijzigd en een groot waterpark geopend in de binnentuin van de Christina Hoeve met o.a. een spetterbad, een relaxbad en een bubbelbad. Er is zelfs een buikschuifwaterglijbaan geïnstalleerd en dat naast allerlei kleine waterattributen zoals een brandslang, waterfontein, diverse waterpistolen, waterballonnen, emmers, teiltjes en ga zo maar door.
Toch bleef het na het ontbijt eerst nog rustig aan de waterkant. Eerst moest er natuurlijk worden gekletst, er moesten spelletjes worden gedaan en er werd koffie gedronken met wat lekkers erbij zoals bijv. spekjes, tucjes, likkoekjes, banaantjes en ga zo maar door. All-inclusive hadden we al eerder vermeld en dat klopt helemaal. Er werden zelfs ijsjes uitgedeeld in het zwembad!

Voor vandaag hadden we extra hulp ingeschakeld, Jos (een oudgediende) kwam een dagje helpen. Geen overbodige luxe in dit all-inclusive resort. De ochtend kabbelde verder wat voort en om een uur of half een stond de lunch alweer voor ons klaar met………………. allerlei lekkernijen. Na de lunch natuurlijk weer een film, deze keer “Hotel Transylvania 3”
Na het rustuurtje bleken de temperaturen echte hoogtepunten te bereiken, het was op een gegeven moment zelfs ruim 37 graden. Reden genoeg voor bijna alle kinderen om snel hun badpak aan te trekken om een sprong in het mooie waterpark te wagen. Met vereende krachten werden de kinderen en leiding ondergedompeld in dit watergenot. Bijna iedereen kreeg wel enige afkoeling gevraagd of ongevraagd, al met al een heerlijke middag en met dit weer een prima alternatief voor een dagje Slagharen.
Toen op het eind van de middag iedereen moe maar voldaan weer uit het waterpark was, werden er weer wat spelletjes tevoorschijn gehaald. Zo werd er flink gekaart, gemensergerjeniet, gemikadoot, gememoriet en gevieropeenrijt. Heerlijk relaxed buiten alhoewel we wel enige last en hinder ondervinden van die zwart geel gestreepte insecten ook wel wespen genaamd. Maar met azijn, kruidnagel, lavendel, koffie en andere huismiddeltjes werd er geprobeerd ze enigszins op afstand te houden. Helaas lukte dit niet altijd en moeten we goed blijven opletten en dat doen we dan ook!

Ook voor het avondeten geldt het hitteprotocol, dat betekent hier dat we koude pastasalade, koude gemengde salade, stokbrood met huisgemaakte kruidenboter en een worstje geserveerd hebben gekregen. Zoals gezegd we zitten nog steeds op een all-inclusive vakantieresort. Het was bijzonder lekker, bij een bepaalde familie zou men zeggen “we hebben het wel eens minder gehad”. Ook het toetje was weer bijzonder, een ijstaartje met slagroom, chocola en M&M’s, lekker met dit weer.

De avond, zoals gebruikelijk, eerst het journaal waarin weer tal van wetenswaardigheden over deze bijzondere dag werden vermeld. Daarna, wat een verassing, was het weer tijd voor het beruchte vlaspel. Het bejaardentehuis (Petra, Jeanette, Mirella en Maureen) moesten vandaag aantreden. Na een spannende strijd kreeg Jeanette helaas de volle laag, 2 pakken gele vla over haar hoofd, dit tot groot plezier van de kinderen.
Toen hebben we de rest van de avond weer lekker buiten gezeten. Het was nog steeds erg warm, er waren nog steeds wespen maar toch was het weer reuze gezellig. Eigenlijk heb je met leuke mensen bij elkaar weinig nodig om er wat moois van te maken.
Tot morgen bij weer een nieuw verslag van de dag. De nachtdienst is in handen van Maartje en Ron.

Vandaag breken we de week in tweeën, althans zo noemen ze dat soms als je halverwege de week bent. We hebben al een paar warme maar ook prachtige dagen gehad en we hebben nog een paar mooie dagen te gaan. En vandaag belooft weer zo’n mooie dag te worden. Het is nog wel warm maar ietsje minder warm dan dinsdag, dat was me toch een hete dag. Ondanks die hitte vannacht heeft iedereen wel weer lekker kunnen slapen en vanaf een uur of 8 half 9 rolden de eersten weer hun bedje uit om weer fris en fruitig aan de dag te beginnen. Schone kleren, het haar weer netjes, opgeladen rolstoelen en andere hulpmiddelen bij de hand en de dag kan weer beginnen. Na een, weer uitstekend verzorgd, ontbijt tijd om weer even bij te kletsen, spelletjes doen etc. Na een kop koffie gaan we allemaal naar binnen voor een nieuwe activiteit.

Het is namelijk tijd voor de Muziek Bingo, dit is bedacht en voorbereid door Marie Lies. Alle kinderen krijgen een speciale bingokaart, op de kaart staan deze keer geen cijfers maar muzieknummers in het thema Carnaval. De playlist is opgesteld door Marie Lies en Jaap Jan doet de muzikale techniek. Iedere keer als er een nummer wordt gedraaid en dat nummer staat ook op je Muziekbingokaart kan je die doorstrepen. Zoals bij een echte Bingo hoort kan je ook mooie prijzen winnen als je een rijtje vol hebt of met een volle bingokaart. Er worden heel wat prijzen gewonnen, Thomas heeft zelfs 2 keer prijs, de geluksvogel!
Leiding André daarentegen heeft een verkeerde bingokaart, er staan volgens hem alleen maar andere muzieknummers op. Zo kan hij natuurlijk nooit iets winnen, arme jongen. We kunnen wel vaststellen dat deze muziek Bingo voor herhaling vatbaar is. Iedereen doet fanatiek mee en heeft er erg van genoten.
Tijdens de bingo komt er ook nog een speciale gast ons kamp binnenrijden, Anies is helemaal uit Noord Holland met de taxi naar de Christina Hoeve gekomen. En voor degene die het niet weten, Anies is ook een aantal jaren mee geweest op kamp. Hij is erg blij om ons weer te zien en wij vinden
het ook heel leuk om hem weer te zien.

Na de bingo is het alweer tijd voor een lekkere lunch met weer veel lekkere en gezonde dingen. En daarna gaat een deel van de kinderen even rusten in de kamer of naar een film kijken. Ook een deel van de leiding gaat dan even liggen omdat het best wel zwaar is zo’n week. En ja, ook waar, ze worden ook een dagje ouder!
Na het rustuurtje is er weer tijd om van alles en nog wat te doen. Of om juist even helemaal niets te doen, het is vakantie dus er moet niets en er mag veel. Even lezen, spelletje doen, kletsen, muziek luisteren, rondjes rijden, met water spelen, dagdromen en nog meer kletsen. Zo vliegt de tijd voorbij en is het alweer tijd voor de volgende gast die arriveert. Jan Joost is er! Hij komt al jarenlang in ons kamp om op woensdagavond een spetterend optreden voor ons te verzorgen. Jan Joost is namelijk zanger/feestmaker en zijn optreden vinden we hier allemaal geweldig.
Maar goed het is nog geen avond en voordat het feest losbarst is er nog wel een en ander te doen.
Eerst maar eens een stevige maaltijd naar binnenwerken voor de broodnodige energie. Deze keer zijn er wraps die je kunt vullen met gehakt of kip, bonen, mais, sla, paprika, tomaatjes, kaas, pittige saus, gewone saus, guacamole en dan ben ik vast nog iets vergeten. Kortom, alweer een waar smulfestijn.
Natuurlijk na het diner het journaal en vlaspel. Ondertussen zijn er nog meer gasten binnen komen lopen. Speciaal op woensdag komen er namelijk altijd vrienden of familie een kijkje nemen hoe het er bij ons aan toe gaat. Dus er zijn veel kijkers bij het dagelijkse journaal en bij het vlaspel. Zij zijn er getuige van dat die “arme” Ron bij het vlaspel voor de tweede keer deze week een grote bak vla over zich heen krijgt. Het alarm gaat af vlak nadat Jaap Jan een vraag goed heeft beantwoord en de bak vla dus boven de volgende deelnemer hangt, en jullie weten wie dat is. Alle vragen van vanavond zijn overigens bedacht door Anies. Ook heeft hij zelf bepaald wie aan het vlaspel moeten meedoen. Bedankt hiervoor Anies!

Nadat de vla is opgeruimd en alles verder is klaargezet kan het feest dan eindelijk beginnen. Jan Joost begint te zingen en al snel stroomt de grote zaal vol met kinderen, leiding en bezoekers. Het wordt één groot muziek en dansfeest. Na de pauze is er ook een gastoptreden van Kirsten, zij gaat live het nummer “I will always love you” van Whitney Houston zingen. Zeer overtuigend en mooi weet zij dit nummer ten gehore te brengen, erg knap hoor! Daarna neemt Jan Joost het weer over en knallen de feestnummers weer uit de boxen. Het is een geweldige avond en moe maar voldaan gaat iedereen, een beetje laat, weer naar de eigen kamer om bij te komen van dit feest en lekker te gaan slapen.
De nachtdienst is deze keer voor Mangel en Annelie.

Na het gezellige feestje van gisteravond wil iedereen graag wat langer blijven liggen, dus vandaag lekker uitslapen en laat aan het ontbijt. Na dagen van zonneschijn en zomerhitte is het weer omgeslagen. Het is bewolkt en wel 10 graden kouder, ook dreigt er regen! De geplande wandeling naar de snelweg kan gelukkig wel doorgaan. Een lekkere frisse wandeling door het bos en dan zijn we bij het bekende viaduct over de A50. Ook zo’n Novinka traditie die na drie jaar gewoon weer op het programma staat. Zoals altijd is het een bijzondere ervaring om daar te staan, je moet erbij zijn geweest om te weten hoe leuk het is!

Op de terugweg hebben we bij de picknickbank iets gedronken met wat lekkers erbij, want met de voorspelde regen durven we daar niet uitgebreid te picknicken. En dat is maar goed ook, want als we thuis zijn vallen al snel de eerste dikke regendruppels. De keukenploeg heeft een lekker broodje knakworst klaargemaakt als extraatje bij de lunch, en dat laat zich natuurlijk goed smaken!
Wie vandaag zin heeft in de film kan aanschuiven, anderen doen een spelletje of gaan nog even liggen op hun kamer. Als iedereen weer aanwezig is, staat er een middag vol spelletjes op het programma. We verzamelen in dezelfde groepjes als maandag met de speurtocht en al snel kunnen we van start. Je kunt onder andere Ezeltje Prik spelen, er is een ‘stopdance’ waarbij je stil moet staan als de muziek stopt (moeilijker dan je denkt!) en we moeten allemaal een TikTok filmpje nadoen. Kijk voor de resultaten vooral op de website, leuk hoor! Er is ook nog een spel waarbij je met een fles moet slingeren om zoveel mogelijk bekers om te gooien. Zo is er voor iedereen iets leuks om aan mee te doen. Een geslaagde middag!

Ondertussen zijn ook de zwembaden opgeruimd en het begint er verdacht veel op te lijken dat het einde van onze vakantieweek nadert. Maar daar willen we nog niet aan denken!
Eerst nog lekker eten met elkaar. Op het menu staan vandaag sperziebonen, gebakken krieltjes en een worstje. En… dat hoort er ook bij: doperwtjes. Wat daarmee gebeurt hoeven we natuurlijk niet te vertellen (tipje van de sluier: het is niét eten) maar dat is zoals altijd dikke pret.
Met vereende krachten wordt de rommel opgeruimd en is de zaal weer schoon en netjes voor het vla-spel. Deze keer is Kimberley het slachtoffer, al voor de tweede keer deze week!
Op veler verzoek spelen we daarna nog een ouderwets spelletje Bingo onder leiding van Jaap-Jan en Marie lies. Als prijzen zijn er waardebonnen te winnen voor het winkeltje van vrijdag.

En dan komt het moment waar iedereen naar uitkijkt, en toch ook weer niet, want het is tijd voor ‘kusjes-avond’. Als alle kinderen in bed liggen, krijgen de meisjes bezoek van de ‘mannen’, de mannelijke leiding dus. En andersom gaat de vrouwelijke leiding op bezoek bij de jongens. Traditiegetrouw wordt er eerst uit volle borst gezongen. De mannen hebben dat handig aangepakt dit jaar, want zij hebben muziek op de box meegenomen. Dan klinkt het
niet zo vals! Daarna krijgt iedereen een nachtzoen en kunnen we lekker slapen. Petra en Joris verzorgen vannacht de nachtdienst.

Wat is de week weer snel omgevlogen. Het is alweer vrijdag en dat betekent de laatste dag van deze mooie vakantieweek in ons all inclusive resort: de Christina Hoeve. Na de kusjesavond van gisteren heeft iedereen natuurlijk heerlijk geslapen. Na het ontbijt hebben we nog wat vrije tijd, de laatste spulletjes opruimen, de koffer inpakken en nog wat kletsen met elkaar. De grote jongens, Giovanny, Michael en Thomas zijn druk bezig om de leiding te helpen met alle opruimwerkzaamheden, dank jullie wel ‘mannen’.

Na de koffie is het tijd voor alweer een Novinka traditie. Het ‘winkeltje’ staat op het programma. Hier kijken de kinderen altijd erg naar uit, omdat ze dan cadeautjes kunnen kopen voor familie en vrienden. En natuurlijk koop je dan ook iets voor jezelf. Er zijn buiten 3 kraampjes gemaakt en daar kun je allemaal leuke dingen kopen. En het mooie is, op de toch al lage prijs wordt ook nog eens flink korting gegeven. De kinderen kopen echt de mooiste dingen en alles wordt ook ingepakt en van namen voorzien voor wie het is en in de tassen en koffers gestopt om straks mee te nemen.
Na ruim een uur winkelen, ruimen we de restanten op en kunnen we beginnen aan de lunch. Ook deze keer met extra lekkere dingen erbij. Die keukenploeg verwent ons maar goed deze week.
Daarna voor de laatste keer het rustuurtje met de film “Angry Birds 3”.
Na het rustuurtje gaan we even buiten zitten om voor de laatste keer een spelletje te doen. Ook wisselt men adressen uit om in de toekomst contact te kunnen houden. Een uur of half 6 arriveert de snackwagen. Het laatste ‘diner’ zal bestaan uit patat, frikandellen, kroketten en andere frituursnacks.

We eten weer buiten en deze keer op het grasveldje voor de keuken, een heerlijk plek voor dit snackfestijn.
Dan komen de eerste ouders/verzorgers en andere ophalers er alweer aan en is het echt tijd om afscheid te nemen. Petra en Ron bedanken de kinderen en leiding voor de mooie week, er is nog een presentje voor iedereen en we zingen nog één keer “Op stap gaan wij………….” Daarna worden de spullen ingeladen en kan het grote uitzwaaien beginnen. Joël verrast de leiding met een aantal mooie woorden, een cadeautje voor alle leiding en een brief. Die brief mag Joris voorlezen als we ’s avonds met de leiding in de kring zitten.
Als ook Thomas als allerlaatste met de taxi vertrekt, keert de rust weer terug op de Christina Hoeve.
De leiding ruimt nog wat op en dan gaan we er voor de laatste keer deze week nog en gezellige avond van maken. De nachtdienst deze avond is gelukkig niet nodig!